Passie voor onderwijs en ICT

demo, toetsing

Demo’s van digitale toetsen

Digitale toetsen hebben mijn hart gestolen.😍

In de cursussen BKE (Basis Kwalificatie Examinering) en MKO (Medior Kwalificatie Onderwijs) wordt vaak gevraagd of ik iets kan laten zien van digitaal toetsen.

Nou dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Je zou toch zeggen dat al die toetsboeren hun product wel willen aanprijzen.

Nou nee hoor.

De producten zijn verstopt.

Ik doe een beroep op jullie.

Wie helpt me goede demo’s te vinden van verschillende toetsprogramma’s?

Digitale toetsen

Ik heb gezocht en gevonden.😀

Digitale toetsen je vindt ze hier:

Testvision van Teelen heeft twee voorbeeldtoetsen op deze site staan. Let op je mag de toets maar één keer maken. Dus goed opletten of een screencast maken.

TeleToets van Andriessen heeft een aantal toetsen verstopt op deze site. Om de toets te starten moet je op een vlaggetje klikken. De Voorbeeldtoetsvraagtypen is het meest de moeite waard.

RemindoToets van Paragin kun je via uu.remindotoetsdemo.nl/ bekijken. De persoonsgegevens die gevraagd worden mogen fictief zijn. Kies bij ‘Welke toets wilt u doen?’ voor de bovenste: Demotoets: digitale toetsing UU.

QMP-toetsen kun je vinden op deze site. Let op de toets staat hier op het scherm dat je naar beneden moet scrollen. Een soort keukenrol dus.

Bij de andere applicaties zie je steeds één vraag op het scherm..

Mooie uitzondering

Facet gebruikt door DUO voor de afname van onder andere VO en MBO toetsen en examens heeft een eigen site. Op deze site wordt toelichting gegeven over digitale toetsen en kun je de werking van Facet goed zien.

Jammer

Wat is het jammer dat al die leveranciers niet meer van hun digitale toetsen laten zien. Ik zou ook graag meer van de achterkant willen zien, denk aan rapportages.

Dus nogmaals mijn oproep:

Wie helpt me goede demo’s te vinden van verschillende toetsprogramma’s?

Ik heb een demo van Cirrus gevonden (4-3-2019). Het is een mooie oefentoets om studenten kennis te laten maken met de software. Opvallend: bij een match vraag zijn niet alle te matchen onderdelen in één keer te zien, je moet dus continu scrollen.

Op de site van de Radboud Universiteit instructie filmpjes voor docenten en studenten voor digitaal toetsen en grote afnames.

 1. Beste Manon,

  Over het algemeen zijn de afnames (zoals bijvoorbeeld de demo afname RemindoToets bij de UU) bedoeld om een indruk te geven van het afnemen van een toets en niet zozeer van de mogelijkheden qua rapportages, analyses e.d.

  Bij het ontwikkelen van de demo-toets voor de UU is men er namelijk vanuit gegaan om een demoversie te hebben voor bijvoorbeeld docenten en studenten om eens kennis te maken met het digitaal toetsen en het programma (wat doet het, wat kan het, wat voor soort vraagtypen zijn er, etc.) Zeker in de begintijd van het digitaal toetsen bij de Universiteit Utrecht, toen het nog echt in pilot fase was).

  Veel van de leveranciers bieden dan ook een livedemo aan, waar ze op afspraak bijvoorbeeld een livedemo kunnen geven en meer informatie kunnen verstrekken rondom de mogelijkheden die ‘aan de achterkant’ te vinden zijn.

  Ik heb het geluk om met twee systemen gewerkt te mogen hebben en de mogelijkheden van deze twee systemen te kunnen bekijken. (RemindoToets, bij de Universiteit Utrecht en CirrusAssessment, bij de TU Eindhoven)

  Beide pakketten bieden zoveel potentieel dat zich dat eigenlijk niet goed laat vangen in een statische demo. Ook omdat rapportages en analyses vaak niet op basis van 1 toets te geven zijn, maar gebaseerd zijn op meerdere toetsen.

  met vriendelijke groet,

  T. Smid
  Consultant
  Buronova

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: