Passie voor onderwijs en ICT

maatwerk, scrum, softwareontwikkeling, toetsing

Help: software!

help-software-maatwerk

Een klant die software koopt heeft daar verwachtingen van.

Je wilt het liefst software die 100% past op je proces. Je hoeft alleen je medewerkers maar te scholen. Klaar is kees.

Helaas dat is alleen in de ideale wereld zo.

De werkelijkheid is een stuk weerbarstiger.

Voorbeeld software maatwerk

Laat me een voorbeeld geven.

Bij de implementatie van toetssoftware is de roem van de leverancier vaak al vooruit gesneld. De toekomstige gebruikers verheugen zich (vaak) op de nieuwe software.

Ons leven wordt een stuk makkelijker wanneer we X geïmplementeerd hebben. Ja, we realiseren ons dat vooraf de implementatie meer tijd kost maar dan… dan wordt alles eenvoudiger, kunnen we snel analyses maken, hebben we tijd voor andere dingen et cetera.

De werkelijkheid

Na een succesvolle implementatie blijkt dat de rapportages niet helemaal voldoen. Door uitgebreide handmatige handelingen in Excel is het mogelijk een rapportage te krijgen die wel voldoet.

Nadeel is dat slechts één persoon zo handig is met Excel. Dat is wel heel kwetsbaar.

Al snel komt dan de gedachte op de leverancier maar om een maatwerk rapportage te vragen. Daar zijn echter kosten aan verbonden. En doorlooptijd. De leverancier heeft misschien andere, urgente projecten op de roadmap staan.

Nieuwe functionaliteiten

Of gebruikers bedenken zelf functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een item in toetssoftware verschillende verschijningsvormen geven. Door het invullen van basisgegevens bepaalt de toetssoftware zelf of in een toets een multiple choice vraag, een multiple selectvraag of een hotspotvraag aangeboden wordt.

(Bij mijn weten bestaat dit (nog) niet. Ik hoor het graag als het anders is.)

De leverancier kan niet anders als vertellen wat wel mogelijk is en wat op de roadmap staat,

De leverancier

Steeds vaker levert de leverancier een SAAS-oplossing, de software staat in de cloud en wordt als dienst aangeboden. Het gevolg van dit model is dat die dienst voor iedereen hetzelfde is. Het is vrijwel onmogelijk om maatwerk voor iedere klant te maken. De beheerslasten worden enorm hoog door maatwerk. Je ziet dan ook dat gebruikersgroepen opgericht worden zodat in afstemming met de leverancier een (gezamenlijke) roadmap gemaakt kan worden.

Teleurstelling over software

De gebruikers die vaststellen dat de software niet kan wat zij wel verwachtten zijn teleurgesteld. Met regelmaat vertellen ze dat ook.

Mwah, waardeloos die nieuwe software je kan niet eens….(vul maar in). 🙁 

Maar waar gaat het hier nu eigenlijk over?

Het gaat over verwachtingen.

Verwachtingenmanagement

Bij de aanschaf en implementatie van software is het van belang om de verwachtingen, over wat de software wel en niet kan, goed te managen. Zorg dat geen eigen beelden ontstaan over de software.

Als je van plan bent gebruik te maken van een off-the-shelf applicatie probeer je software maatwerk te vermijden. Manage de verwachtingen.

We maken gebruik van deze applicatie. We doen geen maatwerk, dus we passen onze eigen werkwijze aan aan de applicatie.

Dat is lastig maar het loont de moeite om hier bij stil te staan. Negativiteit bij gebruikers kan door het goed managen van de verwachtingen tot een minimum beperkt worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: