Passie voor onderwijs en ICT

revisie, versiebeheer, wachtwoord

Versiebeheer van een toets

revisie

Het gemak van versiebeheer in een toets lijkt misschien niet belangrijk maar is het wel!

Door vragen rechtstreeks in een itembank te maken, zorg je dat items beschikbaar zijn voor wie ze nodig heeft.

Geen USB

De individuele docent heeft de vragen niet meer op zijn USB stickje staan. Of op zijn, al dan niet beveiligde/gelockte, computer. De vragen hoeven nergens anders beschikbaar te zijn. Niet op intranet en ook niet in een archief.

Je toetssoftware is de kluis.

Zowel summatief als formatief

Soms is het plezierig om een eerdere toets te hergebruiken. Bijvoorbeeld de toets van vorig jaar. Je studenten kunnen daar dan mee oefenen (formatief).

Het geeft ze een indicatie hoe ver ze zijn in hun leerproces.

Oké, dat is allemaal prachtig 👍 maar hoezo versiebeheer?

Ja, ja ik neem je mee 🤗

Handig: delen

Helaas heb ik geen voorbeeld uit toetssoftware  😒 beschikbaar waar ik revisie en versiebeheer in kan laten zien. WordPress (dit blog is geschreven in WordPress) heeft wel een mooie revisietool. Je kan in één keer een oudere versie terugzetten of je oude en nieuwe versie vergelijken. Kijk maar:

revisie

Door toetssoftware via internet (in de cloud; SAAS model) te benaderen kunnen vragen gedeeld worden met collega’s. Itemconstructeurs maken de vragen gelijk in de itembank. Inhoudsdeskundigen kijken naar de vragen of ze kloppen. De examencommissie checkt de definitieve versie en stelt het examen vast.

Iedereen werkt met zijn eigen rol in de itembank (toetsapplicatie).

Je werkplaats voor toetsen is dus net als bij mijn blog de online applicatie.

Vragen pas je aan in de itembank. Door de nieuwe versie te bewaren, wordt vanaf nu deze aangepaste versie gebruikt bij de afname (versiebeheer).

Natuurlijk is het zinvol wijzigingen op de versies bij te houden, eventueel met een toelichting daarop. In het blog van Jack Pleumeekers is omschreven hoe belangrijk versiebeheer is en hoe plezierig het is als het digitaal kan.

De meeste toetssoftwarepakketten ondersteunen wel een vorm van versiebeheer.

Gebruikersvriendelijk is versiebeheer pas, wanneer je eenvoudig vragen aan kan passen, de nieuwe versie beschikbaar kan stellen en verder geen aanpassingen voor de afname hoeft te doen.

Voorwaarde is wel:

De software bewaart de oude versie. De kandidaat krijgt bij inzage altijd zijn eigen examen te zien.

Het zou prettig zijn wanneer leveranciers hier meer van zouden laten zien. Zie ook mijn eerdere oproep. Dan kan ik namelijk echte voorbeelden laten zien in plaats van voorbeelden uit WordPress….😬

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: